Tomàs Raguer i Fossas
(Ripoll, 1861-1946)
Farmacèutic, arxiver, historiador i folklorista. Fou l’ànima de la revista ripollesa Scriptorium –iniciada el 1922–, en la qual publicà nombrosos treballs. Impulsà també la recerca de base per al Cançoner del Ripollès. Juntament amb altres estudiosos, el 1929 creava l’Arxiu Museu Folklòric de Sant Pere de Ripoll. Vinculat al Centre Excursionista de Catalunya, el 1934 rebé la Medalla d’Or de l’entitat.
Rossend Serra i Pagès
(Barcelona, 1863-1929)
Escriptor, etnògraf, gramàtic, professor mercantil i geògraf, deixà una extensa obra publicada. Va ser membre fundador de l’Arxiu d’Etnografia i Folklore de Catalunya i director de la Biblioteca Folklòrica Catalana. Estretament vinculat a Ripoll i des dels seus inicis al museu, en fou un actiu col·laborador i el principal referent científic. Tenia vincles familiars amb Tomàs Raguer.
Salvador Vilarrasa i Vall
(La Pobla de Lillet, 1870-Ripoll, 1943)
Propietari rural i folklorista. Col·laborador de Tomàs Raguer. Estudiós de la vida dels pastors i de la vida a pagès, en va publicar dos llibres que són de referència i que han estat la font principal per a la redacció de les descripcions d’aquests àmbits.
Josep Raguer i Carbonell
(Ripoll, 1874-1936)
Sacerdot. Cosí de Tomàs Raguer. Membre del patronat des de la fundació, va ser el primer conservador del museu. Fou el principal impulsor de les col·leccions sobre la religiositat.
Núria Roquer i Camprodon
(Ripoll, 1879-1944)
Esposa del cooperador del museu i folklorista Salvador Vilarrasa. Va recollir —i donà a conèixer mitjançant publicacions comarcals— una important col·lecció de jocs d’infants i un receptari de la cuina a pagès. També refranys, endevinalles, frases fetes, dites populars, proverbis…
Josep Ribot i Calpe
(Barcelona, 1888-1974)
Dibuixant i pintor. Col·laborà amb els fundadors del museu i en la premsa comarcal. Va realitzar dibuixos de temàtica etnogràfica i paisatgística. El 1926 li fou premiat el recull Llegendes del Ripollès en el primer concurs del Llegendari Popular Català.
Agustí Casanova i Marquet
(Ripoll, 1892-1955)
Fou un dels membres fundadors del museu. Exercí de secretari del patronat fins al final de la seva vida. Col·laborà amb Tomàs Raguer i, a partir de la mort d’aquest, també es va fer càrrec de dirigir la institució.
Zenon Puig i Sala
(Ripoll, 1901-Barcelona,1976)
Farmacèutic. Va ser un dels fundadors del museu i formà part del patronat. Impulsor cultural, fou també alcalde de Ripoll (1934). Col·laborador assidu de Tomàs Raguer i, després, d’Eudald Graells.
Eudald Graells i Puig
(Ripoll 1901-1992)
El 1940 ingressava al patronat. Dirigí el museu des del 1957, durant quaranta-cinc anys. L’amplià i va aplicar-hi nous criteris funcionals i didàctics. Impulsor de l’arxiu i estudiós de la farga catalana, de les manufactures dels claus i, principalment, de les armes de foc ripolleses, publicaria tres llibres sobre aquestes temàtiques i aconseguí dotar el fons museístic d’unes notables col·leccions de peces que en són representatives.
Gonçal Cutrina i Sorinas
(Anglès 1922-Ripoll,1995)
Excursionista i investigador de la història local i comarcal, va publicar sis llibres i un gran nombre d’articles. Fou el primer president del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès i exercí com a arxiver de l’Ajuntament de Ripoll. L’any 1978 passava a formar part del patronat del museu.