Explicar a les generacions futures la cultura d’una gent que també havia de lluitar per l’existència.
El Museu Etnogràfic de Ripoll recull part del llegat material de diferents generacions que ens han precedit. Aquestes col·leccions ens parlen de com els ripollesos es guanyaven la vida, com vivien dins les cases, com menjaven, com vestien i com es mudaven els dies de festa. De les seves creences i de la manera que tenien d’esplaiar-se. I també dels oficis que generaven tots aquests objectes, que ja pertanyen al passat. Avui els estudiosos dels comportaments socials diuen que estem immersos en una cultura materialista.Que mai no havíem acumulat tants objectes al voltant nostre. Que mai cap societat havia consumit tanta matèria per satisfer les seves necessitats…, o desitjos.
Els catalans, com tanta altra gent al planeta, canviem de casa i de feina amb una freqüència abans impensable. Però gairebé mai no tenim temps per mirar de dalt a baix les coses que conformen el nostre paisatge domèstic, social o laboral. Potser en el transcurs d’una d’aquestes mudances es produeix un parèntesi en la relació inconscient entre nosaltres i les coses que tenim.I així observem els nostres objectes sota unes noves llums.
La llum de la necessitat. Que fa que triem allò que ens ha de seguir acompanyant perquè ho considerem útil per al nostre funcionament quotidià.
La llum de l’estètica, que ens fa veure els lligams que establim amb les coses perquè les trobem boniques.
La llum dels sentiments, que posa de manifest els vincles entranyables que durant la vida creem amb alguns objectes heretats dels nostres avantpassats.
La llum de la precaució, que fa que guardem, per si de cas, certes pertinences, malgrat que potser no les tornarem a fer servir.
La llum de la representació, que ens fa triar les coses en les quals creiem veure emmirallada la nostra personalitat.
Potser un dia objectes com aquests —i d’altres que ara mateix ens semblen prescindibles—, formaran part de les col·leccions del nostre museu.
I sota la llum de les anàlisis etnogràfiques cobraran nova vida, per explicar a les generacions futures la cultura d’una gent que també havia de lluitar per l’existència, tenia activitat domèstica, dedicava molt temps al lleure i a les distraccions i que, com qualsevol altra generació, va crear una determinada cultura material.
Al cap dels anys es veurà el que objectes actuals diran de la gent que s’hi reflectia. Com ara… vosaltres.